Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Consilierii judeţeni au votat bugetul de care nobody fuckin’ cares
Florin Răchitan  - Vineri, 29 Ianuarie 2016

Ca la fiecare început de an, consilierii judeţeni s-au adunat vineri în şedinţă ordinară pentru a vota bugetul judeţului Satu Mare pe 2016 şi, teoretic, acesta ar fi trebuit să fie cel mai important subiect de pe ordinea de zi.

Doar că ar fi o naivitate să credem că reprezentanţii aleşi ai sătmărenilor în forul de conducere al judeţului sunt cu toţii nişte profesionişti cu simţul acut al responsabilităţii, care ştiu exact ce şi pentru ce votează, mai ales la început de an electoral.

Aşa se face că singurele obiecţii ale unora dintre consilieri (din Opoziţie n.r.), care pesemne nu au fost informaţi cum se cuvine de colegii lor din Comisia de Buget-Finanţe, s-au învârtit în jurul maşinilor noi pe care le vor achiziţiona în cursul acestui an câteva dintre instituţiile subordonate Consiliului Judeţean.

După care au ridicat mâinile frumos şi au votat (aproape) în unanimitate bugetul, ca şi cum ar fi ştiut despre ce este vorba.

Ca să fie cât de cât la curent cu aceste chestiuni şi pentru ca la următoarele şedinţe ale Consiliului Judeţean să nu se mire când vor afla, de exemplu, că Muzeul Judeţean achiziţionează un autocar în baza votului pe care ei înşişi l-au acordat în şedinţa de azi, le facem un foarte scurt rezumat, pe punctele principale, al bugetului judeţului Satu Mare în anul 2016:

 

-         buget funcţionare spitale: 6 milioane lei;

-         buget investiţii spitale: 4 milioane lei;

-         buget alte instituţii subordonate CJ: 3,3 milioane lei;

-         buget demarare investiţie modernizare Aeroport Satu Mare: 15 milioane de lei (suma urmează să fie recuperată după contractarea unui credit pentru prefinanţarea întregii investiţii ce se derulează în cadrul unui proiect european… noa, e prea mult de explicat n.r.);

-         creşteri salariale personal propriu: nu este asigurată toată suma din partea Guvernului, se aşteaptă rectificare bugetară;

-         creşteri salariale cu 40% în domeniul asistenţei sociale: nu este asigurată întreaga sumă din partea Guvernului, se aşteaptă rectificare bugetară.

Alte investiţii:

 

-         reabilitare drum Foieni (pentru acces la fabrica Polipol) şi drum Căpleni (pentru acces la obiectivele turistice Cripta Familiei Karolyi şi mănăstirea franciscană);

-         reabilitări şi modernizări drumuri judeţene prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (vezi articol publicat azi);

-         modernizare drumuri de acces la mănăstirile Scărişoara şi Măriuş;

-         mansardare Centru de Creaţie: amenajare sală spectacole şi ateliere de creaţie pentru artişti locali;

-         reabilitare casă tradiţională şvăbească din Petreşti;

-         continuarea amenajării Muzeului Satului Codrenesc;

-         reconstruire biserică de lemn din Soconzel;

-         amenajări la baza arheologică de la Bobald;

-         demarare proiect de amenajare a unei machete din piatră a vechii Cetăţi a Sătmarului;

-         achiziţie costume populare reprezentative pentru etniile conlocuitoare, în vederea formării Ansamblului Folcloric al Judeţului Satu Mare;

-         amplasare statuie Ioniţă G. Andron la Negreşti Oaş, Mihai Eminescu şi Szechenyi Istvan la Satu Mare, respectiv bust Avram Iancu la Crişeni.

După ce au scăpat repede de corvoada aprobării bugetului, consilierii judeţeni au abordat subiectele care îi preocupă cu adevărat în anul electoral.

Astfel, prezent în calitate de invitat la şedinţă, senatorul UDMR Pataki Csaba a făcut o aluzie străvezie la conducerea viitoare a Consiliului Judeţean, declarând că odată cu apropierea verii va participa, probabil, din ce în ce mai des la şedinţe

(Explicaţie pentru electorat: preşedintele Consiliului Judeţean nu va mai fi ales prin vot direct de populaţie, ci va fi desemnat de noua majoritate politică ce se va forma după alegerile locale din iunie şi care, după toate probabilităţile, la Satu Mare va fi alcătuită din UDMR + PDL PNL n.r.).

Senatorul a dat asigurări, de asemenea, că, împreună cu colegii săi din Parlament, urmăreşte cu atenţie derularea investiţiei pentru extinderea şi modernizarea Aeroportului Satu Mare, considerând că acesta este un proiect prioritar pentru judeţ.

La rândul lor, liberalii, prin vocea tânărului consilier Adrian Cozma, au dat citire unei adrese pe care au depus-o la Consiliul Judeţean, în care îşi exprimă îngrijorarea că actualul caiet de sarcini alcătuit pentru licitaţia ce se va organiza în luna februarie pentru atribuirea lucrărilor de întreţinere a drumurilor judeţene ar favoriza „un etern câştigător, care face parte dintre marii jucători în domeniul asfaltărilor, o firmă de la extreme geografice”, ceea ce ar ridica unele suspiciuni asupra angajaţilor Consiliului Judeţean care organizează licitaţia respectivă  

(Explicaţie mură-n gură: bazându-se pe „informaţiile din mediul online”, liberalii îşi fac griji că licitaţia ar putea fi câştigată de firma Tehnic Asist din Botoşani, în condiţiile în care procurorii DNA care îl anchetează în prezent pe vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, încearcă să dovedească o legătură „de afaceri” între ei n.r.).

În răspunsul său, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a luat apărarea angajaţilor din instituţia pe care o conduce, susţinând că aceştia sunt profesionişti şi au procedat corect în alcătuirea caietului de sarcini al licitaţiei, toate cerinţele cuprinse în acesta fiind formulate strict pe considerente tehnice.

În acelaşi timp, le-a cerut liberalilor ca, în loc să discute „discuţii care vor fi mereu”, să indice vreo ilegalitate în cazul în care au vreo suspiciune în acest sens, după care e treaba organelor de anchetă să se sesizeze.

Cea mai tare replică a venit, însă, de unde nu se aştepta nimeni! Cunoscut pentru luările de cuvânt „peste arătură”, academicianul Virgil Enătescu a rostit la finalul şedinţei un discurs care i-a făcut pe cei din preajmă să se întrebe „Măh, ăsta cu cine ţine”?!? Referindu-se la Mircea Govor, el s-a arătat deranjat de faptul că propriii săi colegi de partid „lovesc într-un om căzut la pământ”.

Apoi a intrat într-o polemică halucinantă cu senatorul Pataki Csaba, arătându-se surprins de faptul că UDMR este brusc interesată de soarta Aeroportului Satu Mare, după ce, în opinia sa, până în urmă cu doi ani a blocat sistematic orice investiţie la această poartă aeriană de intrare în judeţ, pe motiv că „Pisti (fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Ştefan Szabo n.r.) avea firmă de transport persoane pe ruta Satu Mare – Aeroport Ferihegy Budapesta”.

În final au abordat tema gardului de la graniţa Ungariei, culpabilizarea colectivă, deportarea şvabilor, Europa bunului simţ, clopoţeii zdranga-zdranga… 

2200 vizite
Distribuie pe